22 września '24

Nina McEvoy en Orange de Baugy springen overtuigend naar goud bij de 5-jarigen!

FEI WBFSH Jumping World Breeding Championship for Young Horses
Podium WK 5-jarigen

© Sportfot

Vanmorgen om 08.45 uur ging op de Ratina Z Arena de eerste finale van deze Super Sunday van start tijdens het FEI WBFSH Jumping World Breeding Championship for Young Horses. De finale voor de vijfjarige paarden bracht de beste 54 combinaties aan de start, na de twee kwalificaties op donderdag en vrijdag. Van deze toptalenten wisten er 20 combinaties door te stoten naar de barrage, die het publiek op het puntje van hun stoel liet zitten.

Opnieuw Ierland

De barrage begon voorzichtig, met enkele combinaties die nog op veilig speelden, maar al snel werd het tempo opgevoerd. De spanning steeg voelbaar toen de Ierse amazone Niamh McEvoy de baan betrad. Na haar tweede plaats van vorig jaar, was ze vastbesloten het ditmaal af te maken. Samen met de KWPN-merrie Orange de Baugy, een dochter van Dominator 2000 Z en Barbarian, snelde ze als tiende combinatie naar een indrukwekkende finishtijd van 36.15 seconden. Hiermee liet ze de concurrentie ver achter zich en pakte ze met ruim twee volle seconden voorsprong overtuigend de Wereldtitel! “Orange de Baugy is zonder twijfel een van de beste 5-jarige paarden die ik ooit onder het zadel heb gehad! Ik wist dat ik snel kon rijden in de barrage, omdat ze echt heel voorzichtig is. Maar met 20 combinaties in de barrage weet je natuurlijk nooit hoe het loopt. Ik ben dan ook echt blij dat het na mijn 2de plaats van vorig jaar ditmaal wel gelukt is om het goud mee naar het huis te nemen (lacht). Het wereldkampioenschap staat voor Ierse ruiters elk jaar met stip genoteerd in de agenda en iedereen werk het hele jaar door keihard om hier zo optimaal mogelijk aan de start komen met onze jonge paarden.”

Orange de Baugy - Niamh McEvoy - ©Sportfot

Zilver

Het zilver ging naar de Italiaanse ruiter Diego Pagano met de vosmerrie Zuly, een dochter van Zirocco Blue VDL en Toulon die gefokt werd door Ilenia Baesso. Pagano en Zuly kwamen vlak na McEvoy in actie, maar ondanks hun snelle rit in 38.44 seconden konden ze niet tippen aan de tijd van de Ierse combinatie en moesten ze genoegen nemen met de tweede plaats. “Zuly is echt een fantastisch en gemakkelijk paard voor mee te werken, zowel voor mij als voor mijn team thuis. We kwalificeerden ons op het Italiaans Kampioenschap en dit is echt de kroon op het werk.”

Zuly - Diego Pagano - ©Sportfot

Brons

De Nederlandse amazone Lotte Teuns wist het brons te bemachtigen met haar SF-ruin Jolidiams Des Tocrias, een zoon van Diamant de Semilly en Opium de Talma, in Frankrijk gefokt door Gilles Denizet en Michel Guiot. Teuns startte sterk aan haar barrage, maar koos ervoor om naar de laatste hindernis in acht galoppassen te rijden in plaats van in 7. Dit resulteerde in een finishtijd van 39.06 seconden en dus een 3de plaats. “Ik heb Jolidams Des Tocrias pas een week onder het zadel. Hij kwalificeerde zich in Frankrijk voor dit Wereldkampioenschap en kwam vorige week zaterdag bij ons op stal. Dat we dan dit hier kunnen verwezenlijken is gewoon ongelooflijk. Ik had naar de laatste hindernis toe misschien een galoppas minder moeten rijden, maar ik ben heel blij met mijn 3de plaats.”

Jolidiams Des Tocrias - Lotte Teuns - ©Sportfot

De Belgische ruiter Toon Maes met de SF-hengst Du Rouet Z (Dollar du Rouet x Mr. Blue – F: Yannick Fardin) en Patrick Mc Entee met de Zangersheide-merrie Amboise du Mury Marais Z (Aktion Pur Z x Canadian River – F: De Buyl Insurance SA) vervolledigen de top 5 van het klassement.

Klik hier voor de uitslag.

Udostępnij